Do czego wykorzystać olej tłoczony na zimno?

0
172
olej z ostropestu

Oleje tłoczone na zimno to prawdziwa skarbnica nienasyconych kwasów tłuszczowych. Oprócz kwasów omega-3 i omega-6 znajdziemy w nich również witaminy oraz antyoksydanty. Swoje właściwości zawdzięczają przede wszystkim procesowi wytwarzania, który wymaga tłoczenia w niskiej temperaturze. Oleje zimnotłoczone nie są poddawana rafinacji chemicznej i fizycznej, dzięki czemu zachowują maksymalne ilości prozdrowotnych składników.

Oleje tłoczone na zimno w kuchni

Dzięki procesowi tłoczenia mechanicznego w temperaturze nieprzekraczającej 40-50ºC, oleje zachowują swój naturalny smak i aromat. W przeciwieństwie do olejów rafinowanych, które dodatkowo poddawane są procesowi oczyszczania, smak zimnotłoczonych olejów nie jest neutralizowany. Dzięki temu wyróżniają się one niezwykle bogatym smakiem i aromatem oraz pełnią właściwości odżywczych. To z kolei czyni je idealnymi dodatkami do różnego rodzaju dań. Oleje tłoczone na zimno się nie tylko zdrowe, ale świetnie podkreślają smak dań. Należy jednak pamiętać o tym, że produkty tego typu źle znoszą obróbkę termiczną. W związku z tym olejów zimnotłoczonych nie należy bezpośrednio wykorzystywać do pieczenia, czy smażenia. Najlepiej wykorzystywać je do przygotowywania dań na zimno oraz polewania ciepłych gotowych dań jak makarony, pieczone mięsa czy ziemniaki.

Przykłady zastosowań olejów tłoczonych na zimno

Oleje tłoczone na zimno nie powinny być podgrzewane, gdyż podczas obróbki termicznej tracą swoje cenne właściwości. Nie oznacza to jednak, że nie można ich podawać z ciepłymi daniami. Zastosowań tego typu olejów jest wiele. Idealnie nadają się jako dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek i surówek. Możemy używać ich do przyrządzenia dressingu albo bezpośrednio polać nim sałatkę. Olej sam w sobie ma wyrazisty smak, jest to więc dobre rozwiązanie, by wzbogacić walory smakowe dania oraz sprawić, że będzie zdrowsze. Oleje tłoczone na zimno mogą stanowić też alternatywę dla masła. Możemy wykorzystać je do polania upieczonych warzyw czy do puree z ziemniaków. Co więcej, możemy nimi smarować kanapki. Korzystanie z oleju zamiast masła, czy margaryny, sprawi, że nawet tak prosta przekąska stanie się znacznie zdrowsza. Ciekawym rozwiązaniem jest dodawanie olejów zimnotłoczonych nie tylko do wytrawnych dań, ale także do deserów lub koktajli. Olej z pestek dyni, olej arachidowy oraz olej kokosowy z powodzeniem dodawać możemy do ciast, deserów i lodów, a smak smoothie, czy koktajlu wzbogacą oleje takie jak lniany, migdałowy oraz olej z ostropestu.